DE HOVAWART
Kort historisch overzicht
De Hovawart is een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent “Hofwachter", van het Middelhoogduits Hova = Hof (erf)
en wart = bewaker.
Sedert 1922 werd het ras terug gefokt door gebruik te maken van gelijkwaardige type honden die nog aangetroffen werden op boerderijen. Bovendien werd het ras gedurende de eerste jaren ingekruist met andere rassen, waaronder de Duitse Herder, Newfoundlander, Leonberger, en enkele andere hondenrassen. Door sterke selectie werd het oorspronkelijke gebruikshondentype terug verkregen.
In het land van oorsprong wordt aan de gezondheidstoestand van de Hovawart zeer veel waarde gehecht. In het bijzonder is de heupdysplasie door jarenlange fok uit HD-vrije dieren tot een gering percentage teruggedrongen.
Door een zeer selectief fokbeleid komen er maar weinig erfelijke afwijkingen voor binnen het ras en bereiken veel Hovawarts hoge leeftijden van 12 tot 14 jaar of zelfs meer.
Totaalbeeld
Middelgrote, sterke maar niet plompe, langharige, licht gestrekte gebruikshond. Hard en tegen alle weersomstandigheden bestand. Onverschrokken en oplettend. Goede loper en springer. Geslachtsverschillen zeer duidelijk herkenbaar.
Vachtkleuren
De Hovawart is een mooie verschijning die in meerdere erkende kleuren wordt geboren.
- Blond
- Zwart
- Zwart-Blond ook wel "Black and Tan" genoemd
Gedrag en karakter
De Hovawart is een erkende veelzijdige gebruikshond. Van nature is hij evenwichtig en goedaardig, bezit hij beschermings- en bewakingsdrift, is hij zelfzeker en belastbaar. Hij heeft een gemiddeld temperament en een goede reukzin.
Zijn harmonische lichaamsbouw en zijn bijzondere binding aan zijn familie maken hem uitermate geschikt als familiehond, waak-en verdedigingshond, reddingshond, speurhond.
Grootte
Reuen schofthoogte 63 ‑ 70 cm
Teven schofthoogte 58 ‑ 65 cm
De Hovawart is een erfhond, de geschiedenis van het ras leert dat de hond graag zijn erf verdedigd. Zijn bouw verraadt ook dat het een goede loper kan zijn. Hij beleeft veel plezier aan het bewegen, sporten en bezig zijn. De Hovawart is ook een hond die een knokpartijtje niet uit de weg gaat. Hij is sterk en soms wat aan de dominante kant. Een goede duidelijke opvoeding is dus zeker nodig! Als lid van het gezin is de Hovawart iets heel bijzonders, hij is een vriend, een maatje, hij is trouw en verdedigt zijn baas en de gezinsleden door dik en dun!
Gezondheid
Bij het fokken van onze nesten staat gezondheid centraal.
Wij zijn aangesloten bij de Raad van Beheer en volgen hun richtlijnen.
Dit houdt o.a. in dat we bezig zijn met de gezondheid van de Hovawart en het fokken van gezonde nesten. Onderzoek van Heupdysplasie en DNA-onderzoek degeneratieve myelopathie (DM) bij de ouderdieren is een verplicht onderdeel.